Februari 2024

Supplementen

Sommigen nemen dagelijks minstens een handvol vitaminepillen, terwijl anderen niets moeten hebben van supplementen. Er is niet echt duidelijkheid wat nou goed is. De een zegt dat je van alles moet slikken terwijl de ander beweert dat als je gezond eet, je alles binnenkrijgt.

Lees meer »
Juli 2023

Polyvagaaltheorie

Ons autonome zenuwstelsel treedt ook in werking bij stressprikkels: het herkent gevaar en zoekt een passende omgangsvorm. De polyvagaaltheorie, waarbij ‘poly’ staat voor ‘meer’, gaat ervan uit dat ons zenuwstelsel verschillende verdedigingsstrategieën hanteert wanneer we stress ervaren.Deze theorie is ontwikkeld door Stephen W. Porges. Het wordt ook wel ‘de wetenschap van veiligheid’ genoemd, waarmee we een verklaring hebben voor de werking van het autonome zenuwstelsel bij stress, trauma of angst (onveilig voelen).

Lees meer »
April 2023

Hartritmevarabiliteit

Hartritme variabiliteit, ook wel hartslagvariabiliteit, is de variërende interval tussen hartslagen. Deze interval van hartslag tot hartslag varieert voortdurend. Hoewel het slechts een kwestie is van milliseconden, is er altijd een klein verschil.

Lees meer »
December 2022
Augustus 2022

Waarom je beter zou stoppen met koffie

Over koffie bestaat heel wat controverse. Is het nu ongezond of kunnen een of twee kopjes toch heilzaam zijn? Het staat vast dat koffie in elk geval een belasting vormt voor verschillende organen. Eveneens vernietigt koffie vitamines, verzuurt koffie het lichaam en zorgt een teveel aan koffie voor een opgejaagd gevoel. Samen met alcohol en geraffineerde suikers behoort koffie tot dé drie te vermijden stoffen. Koffie lijkt je lichaam goed te doen omdat je er even fitter door gaat voelen, maar in feite is koffie niets anders dan een tijdelijk oppepmiddel dat ook weer door het lichaam afgebroken moet worden.Hier volgen alvast enkele goede redenen om te stoppen met koffie.

Lees meer »

Mouth Taping

Waarom je je mond zou dichtplakken tijdens je slaap? Omdat je dan gemiddeld 8u neusademhaling beoefent. De voordelen van de neusademhaling lees je hier.

Lees meer »

Meditatie of Breathwork?

Mediteren is een waardevolle bezigheid om te integreren in je leven. Het maakt je kalmer en milder, fysiek en mentaal gezonder en maakt dat je beter kunt omgaan met stress en emoties. Klinkt goed, maar makkelijk is het zeker niet: stil zijn met al je gedachten.

Lees meer »

BOLT-score

Weet jij wat je BOLT-score is? BOLT staat voor Body Oxygen Level Test en is een snelle en gemakkelijke manier om te testen hoe jouw co2-tolerantie is. Je BOLT-score voorspelt de mate van kortademigheid tijdens sport en inspanning. Oftwel: BOLT zegt iets over hoe goed jouw fysieke conditie is.

Lees meer »
Mei 2021

De superauto

Stel dat jij een superauto hebt. Een auto met een sterke motor, die zonder teveel energie te verspillen, kan blijven draaien. Het enige dat deze motor nodig heeft, is natuurlijke, biologische, hernieuwbare brandstof, regelmatige langere rustpauzes van enkele uren per dag en voor de rest in beweging blijven. 

Lees meer »

Ons lichaam - een wonder

Ons lichaam is een wonder! Meestal vergeten we dat ... maar als je je begint te verdiepen in de anatomie van het lichaam, sta je toch versteld wat ons lichaam allemaal kan.

Lees meer »