Ons lichaam - een wonder

Gepubliceerd op 8 mei 2021 om 11:54

Ons lichaam is een wonder! Meestal vergeten we dat ... maar als je je begint te verdiepen in de anatomie van het lichaam, sta je toch versteld wat ons lichaam allemaal kan.

 

Waarom opwarmen zo belangrijk is

 

Bijvoorbeeld verandert de structuur van je kraakbeen als het opwarmt. De vloeistof in de gewrichten, synovia genaamd, wordt stroperiger waardoor de smering beter wordt en de demping van het kraakbeen toeneemt. Je lichaam beschermt zich dus veel beter tegen bijvoorbeeld schokken. 

 

Wat gebeurd er nog tijdens het opwarmen? Het bloed wordt dunner waardoor het sneller kan stromen, en er meer zuurstof kan worden opgenomen en getransporteerd. Daarnaast wordt je reactiesnelheid hoger doordat de zenuwen bij een hogere temperatuur beter geleiden. En als laatste worden de pezen en spieren flexibeler bij een hogere temperatuur.

Breuken & littekenweefsel

15 jaar of langer geleden werd een beenbreuk enkele weken in gips gelegd (als dat mogelijk was tenminste) en de mobiliteit was nihil. Deze aanpak gaf een traag herstel en was zeker niet goed voor omliggende weefsels zoals spieren en bindweefsel.

 

De laatste jaren is deze aanpak drastisch verandert. Er wordt veel sneller aangeraden om terug te bewegen. Uit onderzoek weten we dat de vorming van nieuwe bloedvaten (angiogenese) enkel voldoende plaatsvindt als er beweging is ter hoogte van de breuk. Deze angiogenese leidt op haar beurt tot botregeneratie en dus herstel. Het littekenweefsel dat tijdens een breuk (of ander letsel) gevormd wordt en de toekomstige mobiliteit zou beperken, wordt bij beweging geminimaliseerd en er kan meer bloedtoevoer en dus ook gezonde cellen naar de getroffen plaats stromen om te herstellen.

Welke voeding bij breuken?

Melk en melkproducten zijn van nature zure voedingsmiddelen. Dat houdt in dat melk drinken leidt tot een ‘verzuring van het inwendig milieu'. De pH in de bloedbaan en in het vocht tussen onze cellen zal dus een beetje dalen! Ook graanproducten, vlees, geraffineerde suiker, alcohol en peulvruchten zijn verzurende middelen. De enige voedingsmiddelen die niet verzurend zijn, zijn groenten en fruit.

Gelukkig heeft ons lichaam enkele mechanismen ontwikkeld om de pH opnieuw te herstellen. Eén van deze mechanismen is het vrijmaken van calcium door het uit de botten te halen. Calcium faciliteert dus het herstel van het zuur-base-evenwicht.

Calcium uit de botten halen, denk je nu?! Daar worden onze botten dan toch net zwakker door? Klopt. Op lange termijn heet dit proces osteoporose.

 

Welke voeding bevordert dan wel de natuurlijke botbreuk genezing? In elk geval groenten en fruit om de pH binnen de lijntjes te houden. Ook voedingsmiddelen die zorgen voor het goed functioneren van het immuunsysteem, zoals omega-3 vetzuren die je in vette vis vindt.

 

Vitamine D speelt een belangrijke rol in het behouden of opbouwen van botten. Vitamine D wordt gemaakt uit cholesterol onder invloed van zonlicht en zit ook in beperkte mate in voeding zoals vette vis of levertraan. Vitamine D zorgt voor een goede botmineralisatie en dus voor sterkere botten. Vloeibare vitamine D3 voor een goede calciumabsorptie en sterkere botten.

 

Veel vitamine D in combinatie met veel calcium en omega-3 vetten is ideaal tijdens een revalidatie na een botbreuk. Levertraan is ook een aanrader, omdat het naast omega-3 ook vitamine D bevat.

Omega 3-vetzuren bevorderen de goede werking van ons immuunsysteem en hebben ook een positief effect op het algemeen zelfgenezend vermogen van ons lichaam.

 

Silicium ook voor een evenwichtige synergie tussen magnesium en calcium om botverkalking te voorkomen.

Hoe ouder we worden, hoe minder er van het aangeboren organisch silicium overblijft. We kunnen de siliciumvoorraad in ons lichaam aanvullen via onze voeding. Volle granen en planten zoals paardenstaart, brandnetel en bamboe zijn van nature siliciumrijke voedingsstoffen. Zeker bij senioren, dames in menopauze en topsporters die hun gewrichten en pezen regelmatig belasten, is silicium supplement dikwijls aangeraden. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.