Adem je gezond?

 

Het grootste probleem voor je gezondheid en fitheid is iets wat haast nooit als oorzaak wordt aangewezen: chronisch overademen. We ademen soms wel twee tot drie keer méér lucht in dan we nodig hebben, zonder het te weten. Om na te gaan of jij overademt, kun je eens kijken op hoeveel van de volgende vragen je "ja" antwoordt:

 

  • Adem je soms door je mond als je je dagelijkse dingen doet?
  • Adem je door je mond als je slaapt? (Als je het niet zeker weet: heb je 's morgens bij het opstaan een droge mond of zelfs keel- of hoofdpijn?)
  • Snurk je of houd je je adem in als je slaapt?
  • Kun je je ademhaling zien als je in rust bent? Kijk eens een minuutje naar de bewegingen van je borst en buik bij iedere ademhaling. Hoe meer beweging je ziet, hoe zwaarder je ademt.
  • Als je naar die beweging kijkt, zie je dan meer beweging van de borst dan van je buik?
  • Zucht je regelmatig gedurende de dag? (Af en toe eens zuchten is niet erg - of zelfs goed, want het is een teken dat je parasympathisch zenuwstelsel actief is/wordt - maar regelmatig zuchten is genoeg om overademen in stand te houden.)
  • Kun je je ademhaling soms horen als je in rust bent?
  • Heb je een van de volgende symptomen van overademen: verstopte neus, vernauwde luchtwegen, vermoeidheid, duizelighid of lichtheid in je hoofd?

Als je op sommige of alle vragen "ja" hebt geantwoord, dan heb je een neiging tot overademen. Met andere woorden: je gebruikt meer lucht dan je nodig hebt en dat heeft negatieve gevolgen voor je gezondheid, je fitheid en je sportprestaties. Overademen kan leiden tot spanning, astma, vermoeidheid, slapeloosheid, hartproblemen en overgewicht. Dit lijkt op het eerste gezicht misschien ver gezocht, maar je adem beïnvloedt letterlijk ieder aspect van je gezondheid.

 

Maar je kunt er iets aan doen! Keer terug naar hoe je bedoeld bent om te leven en te ademen met simpele oefeningen om slechte ademhalingsgewoonten tegen te gaan. Hierdoor verbeter je je algehele gezondheid en welzijn. Afhankelijk van je uitgangspositie wordt het makkelijker om een gezondere leefstijl aan te houden, je conditie te verbeteren en je prestaties naar een hoger niveau te brengen.